Економічне обґрунтування ефективності використання виробничого потенціалу та стартап-проєктів з урахуванням комерційних ризиків - Перерва, Петро Григорович; Посохов, Ігор Михайлович; Савченко, Ольга Ігорівна; Лепський, Роман Сергійович; Шеін, Євген Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглядається питання економічного обґрунтування ефективності використання виробничого потенціалу підприємств та стартап-проєктів з урахуванням комерційних ризиків. Дослідження спрямоване на розробку підходів до оптимізації виробничих процесів через інтеграцію інновацій, які пропонуються стартапами, та управління ризиками, що виникають у зв’язку з невизначеністю ринку та технологічними змінами. Основна увага приділяється методам оцінювання економічного ефекту, оцінки комерційних ризиків та стратегіям їх мінімізації для забезпечення стійкості та конкурентоспроможності підприємств у сучасних умовах ринку. Проведено дослідження методик економічної оцінки виробничого потенціалу та стартап-проєктів на промислових підприємствах з урахуванням комерційного ризику. Доведено, що для успішної реалізації стартап-проєктів необхідно враховувати комерційні ризики, пов'язані з невизначеністю ринку, змінами в технологічному середовищі, а також можливими фінансовими втратами. Ефективне управління цими ризиками дозволяє мінімізувати негативні наслідки та забезпечити стабільний розвиток підприємства.

The article discusses the issue of economic substantiation of efficiency of use of the production potential of enterprises and start-up projects, taking into account commercial risks. The study is aimed at developing approaches to optimizing production processes through the integration of innovations offered by startups and managing the risks arising from market uncertainty and technological changes. The main attention is paid to the methods of assessing the economic effect, assessing the commercial risks and strategies for minimizing them to ensure the sustainability and competitiveness of enterprises in modern market conditions. A study of methods of economic assessment of production potential and start-up projects at industrial enterprises, taking into account commercial risk, has been carried out. It is proved that for the successful implementation of startup projects, it is necessary to take into account the commercial risks associated with market uncertainty, changes in the technological environment, as well as possible financial losses. Effective management of these risks allows you to minimize negative consequences and ensure the stable development of the enterprise.
Economic substantiation of the efficiency of the use of production potential and start-up projects, taking into account commercial risks
Keywords: економічна ефективність; комерційні ризики; виробничий потенціал; промислові підприємства; стартап-проєкти; інтеграція інновацій; методи оцінювання; economic efficiency; commercial risks; production potential; industrial enterprises