Управління ризиками в інноваційному стартап-проєкті і у міжнародному бізнес середовищі - Линник, Олена Іванівна; Гаврись, Ольга Олександрівна; Безверха, Анжеліка Іванівна; Подрез, Ольга Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Було проаналізовано сутність інноваційного стартап-проєкту, який слугує рушійною силою економічного зростання будь-якої країни, оскільки розроблені нові ідеї, продукти та послуги стимулюють конкурентоспроможність, генеруючи нові робочі місця та вирішуючи актуальні економічні проблеми. Вихід на міжнародний ринок відкриває перед стартапами широкі можливості, але, одночасно, несе з собою ряд унікальних викликів, пов'язаних з культурними відмінностями, правовим середовищем, конкуренцією та необхідністю побудови партнерських зв'язків. Дослідження показало, що успіх інноваційних стартап-проєктів залежить від комплексу факторів, серед яких ключову роль відіграє чітко вибудувана система управління ризиками. Міжнародне бізнес-середовище має свої особливості, які зумовлюють специфіку викликів, з якими стикаються стартап-проєкти на даному ринку. Авторами проаналізовано етапи життєвого циклу інноваційного стартап-проєкту та типові ризики, пов'язані з кожною стадією розвитку. Визначено, що ефективне управління ризиками є невід'ємною складовою успішного розвитку інноваційних стартап-проєктів на міжнародному ринку. В рамках даного дослідження значну увагу було приділено вивченню та аналізу методів мінімізації ризиків, які застосовуються в стартап-середовищі. За результатами було виділено три ключові методи: диверсифікація діяльності, укладення партнерських угод та використання страхових продуктів. Проте, варто акцентувати увагу на тому, що жоден з цих методів не є універсальним і не може гарантувати повне усунення проблем. Ефективна стратегія мінімізації ризиків повинна включати в себе комплексний підхід, який поєднує в собі різні стратегії, адаптовані до специфіки конкретного проєкту, продукту або послуги та його середовища. Згідно з результатами аналізу зроблено висновки, що правильне управління ризиками значно підвищує шанси стартапів на успіх у глобальному бізнесі та сприяє їхньому стійкому розвитку у складних умовах сучасного підприємницького середовища. Результати аналітичної роботи можуть бути використані стартаперами, інвесторами, органами державної влади та іншими зацікавленими сторонами для розробки та впровадження ефективних систем управління ризиками в інноваційних стартаппроєктах, які орієнтовані на міжнародний ринок.

The essence of an innovative start-up project, which serves as a driving force for the economic growth of any country, was analyzed, as the developed new ideas, products and services stimulate competitiveness, generate new jobs and solve current economic problems. Entering the international market opens up wide opportunities for startups, but at the same time brings with it a number of unique challenges related to cultural differences, legal environment, competition and the need to build partnerships. The study showed that the success of innovative start-up projects depends on a complex of factors, among which a clearly structured risk management system plays a key role. The international business environment has its own characteristics that determine the specifics of the challenges faced by start-up projects in this market. The authors analyzed the life cycle stages of an innovative startup project and the typical risks associated with each stage of development. It was determined that effective risk management is an integral component of the successful development of innovative start-up projects on the international market. Within the framework of this study, considerable attention was paid to the study and analysis of risk minimization methods used in the startup environment. Based on the results, three key methods were identified: diversification of activities, conclusion of partnership agreements and use of insurance products. However, it is worth emphasizing that none of these methods is universal and cannot guarantee the complete elimination of problems. An effective risk minimization strategy should include a comprehensive approach that combines various strategies adapted to the specifics of a specific project, product or service and its environment. According to the results of the analysis, it was concluded that proper risk management significantly increases the chances of success of startups in global business and contributes to their sustainable development in the complex conditions of the modern business environment. The results of analytical work can be used by startups, investors, state authorities and other interested parties to develop and implement effective risk management systems in innovative startup projects that are oriented towards the international market.
Risk management in an innovative start-up project and in the international business environment
Keywords: міжнародна економіка; співробітництво; методи мінімізації; диверсифікація; страхування; економічні проблеми; innovative activity; risk minimization methods; insurance; cooperation; diversification