Підвищення конкурентоспроможності та економічної безпеки підприємств харчової промисловості в умовах війни в Україні - Майстро, Руслана Григорівна; Нагорний, Олег Леонідович; Ігнатов, Марк Віталійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті досліджено питання підвищення конкурентоспроможності та економічної безпеки підприємств харчової промисловості України в умовах війни. Визначено, що збройний конфлікт суттєво посилив ризики для українських підприємств, особливо через перебої у ланцюгах постачання, нестабільність ринку, а також правову і фінансову невизначеність. Розглянуто підходи до забезпечення економічної безпеки, включаючи оптимізацію використання ресурсів, побудову антикризових стратегій та диверсифікацію ринків збуту.Особливу увагу приділено аналізу діяльності підприємств харчової промисловості Харкова та Харківської області, де багато компаній намагаються продовжувати свою діяльність, незважаючи на обстріли та інші ризики. Розглянуто приклади харківських виробників, які зберігають виробництво, адаптують бізнес-моделі під нові умови, допомагають внутрішньо переміщеним особам та надають підтримку Збройним Силам України. В умовах посиленого тиску з боку зовнішніх факторів, таких як обмеження імпорту й експорту, підприємства регіону демонструють адаптивність та готовність до змін. The article examines the issues of enhancing the competitiveness and economic security of Ukraine's food industry enterprisesunder wartime conditions. It is noted that the armed conflict has significantly increased risks for Ukrainian businesses, especially due to supply chain disruptions, market instability, as well as legal and financial uncertainty. Approaches to ensuring economic security are considered, including resource optimization, crisis strategy development, and market diversification.Particular attention is paid to analyzing the activities of food industry enterprises in Kharkiv and the Kharkiv region, wheremany companies strive to continue their operations despite shelling and other risks. Examples of Kharkiv manufacturers who maintain production, adapt business models to new conditions, assist internally displaced persons, and provide support to the Armed Forces of Ukraine are discussed. Under intensified pressure from external factors, such as import and export restrictions, enterprises in the region demonstrate adaptability and readiness for change.
Increasing the competitiveness and economic security of food industry enterprises in the conditions of war in Ukraine
Keywords: конкурентоспроможність; економічна безпека; харчова промисловість; ризики; адаптація; кризовий менеджмент; competitiveness; economic security; food industry; risks; adaptation; crisis management