Стратегічне забезпечення інформаційної безпеки підприємства - Соснов, Ігор Ігорович; Іпполітов, Євгеній Миколайович (Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2025)
У статті було проаналізовано стратегічні аспекти забезпечення інформаційної безпеки підприємства, акцентуючи увагу на економічній підсистемі. Обґрунтовано актуальність проблеми в контексті цифрової трансформації економіки та зростання кіберзагроз. Методологічною основою дослідження є системний, процесний та ризик-орієнтований підходи, використано комплекс загальнонаукових методів: аналіз і синтез, порівняльний аналіз, структурно-функціональний аналіз. Проведено літературний огляд праць вітчизняних та зарубіжних науковців, що досліджують питання економічної безпеки, забезпечення інформаційної безпеки та стратегічного управління ризиками. Визначено структуру загроз економічної інфраструктури підприємства, що включає зовнішні кіберзагрози та внутрішні ризики. Визначено стратегічні принципи забезпечення інформаційної безпеки: глибокорівневий захист, мінімальні привілеї, безперервність бізнесу та проактивне управління ризиками. Особливу увагу приділено економічному обґрунтуванню інвестицій у інформаційну безпеку та оцінюванню ефективності заходів захисту. Досліджено взаємозв'язок стратегії інформаційної безпеки із загальною корпоративною та конкурентною стратегіями підприємства. Сформульовано практичні рекомендації щодо стратегічного планування, організаційних механізмів, технологічних рішень та забезпечення безперервності економічної підсистеми. Під час надання рекомендацій було враховано специфіку українських підприємств, які зазнали збройної агресії та комбінованих кібератак. Зазначено, що забезпечення безперервності економічної підсистеми є критично важливим аспектом стратегії інформаційної безпеки. Стратегічний підхід до забезпечення інформаційної безпеки передбачає баланс між технічними засобами захисту та організаційними механізмами. Визначено, що економічне обґрунтування інвестицій у інформаційну безпеку повинно враховувати не лише прямі фінансові втрати від потенційних інцидентів, а й непрямі витрати. Результати дослідження мають практичне значення для формування ефективної стратегії захисту інфраструктури українських підприємств.

The article analyzes strategic aspects of ensuring enterprise information security, focusing on the economic subsystem. The relevance of the problem is substantiated in the context of digital transformation of the economy and increasing cyber threats. The methodological foundation of the research comprises systemic, process-based, and risk-oriented approaches, utilizing a complex of general scientifi methods: analysis and synthesis, comparative analysis, and structural-functional analysis. A literature review of works by domestic and foreign scholars investigating issues of eco nomic security, information security provision, and strategic risk management has been conducted. The structure of threats to the enterprise's economic infrastructure has been identifid, encompassing external cyber threats and internal risks. Strategic principles of information security provision have been determined: defense in depth, least privilege, business continuity, and proactive risk manage ment. Particular attention is given to the economic justifiation of investments in information security and the assessment of protective measures' effctiveness. The relationship between information secu rity strategy and the overall corporate and competitive strategies of the enterprise has been examined. Practical recommendations regarding strategic planning, organizational mechanisms, technological solutions, and ensuring continuity of the economic subsystem have been formulated. When providing recommendations, the specifiity of Ukrainian enterprises that have experienced armed aggression and combined cyberattacks has been considered. Ensuring continuity of the economic subsystem is a critically important aspect of information security strategy. The strategic approach to ensuring information security presupposes a balance between technical protection means and organizational mechanisms. It has been determined that the economic justifiation of investments in information security must account for not only direct fiancial losses from potential incidents but also indirect costs. The research results have practical signifiance for forming an effctive strategy for protecting the infrastructure of Ukrainian enterprises.
Strategic information security provision for an enterprise
Keywords: інформаційна безпека підприємства; економічна підсистема; стратегічне управління; кіберзагрози; управління ризиками; загальна стратегія підприємства; enterprise information security; economic subsystem; strategic management; cyber threats; risk management; overall enterprise strategy