Мироненко, Лілія СергіївнаТимченко, Валентина КузьмівнаПеревалов, Леонід ІвановичАрутюнян, Тетяна Володимирівна2020-02-192020-02-192020Дослідження показників безпеки та окиснювальної стабільності сафлорової олії / Л. С. Мироненко [та ін.] // Інтегровані технології та енергозбереження. – 2020. – № 1. – С. 72-81.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/44488У статті наведено результати досліджень показників безпеки олії сафлору. Визначено вміст токсичних елементів (свинцю, кадмію, міді, цинку, заліза) чинним методом, що включає мінералізацію продукту (сафлорової олії) шляхом сухого або мокрого озолення і вимірювання концентрації елементу у розчині мінералізату за допомогою полум'яної атомної абсорбції. Також у досліджуваному зразку олії сафлорової визначено: вміст пестицидів і гептахлору згідно з методиками, представленими у міжнародному стандарті з використанням методу газової хроматографії та вміст мікотоксинів. Наявність афлатоксинів здійснено за допомогою двомірної тонкошарової хроматографії, а кількісне визначення – високоефективної рідинної хроматографії. Вміст бенз(а)пірену визначено із застосуванням спектрофлуориметрії за низької і кімнатної температури та високоефективної рідинної хроматографії з флуоресцентним детектором. Окиснювальна стабільність сафлорової олії досліджена методом диференційної скануючої калориметрії за методикою, опрацьованої в лабораторії інструментальних досліджень Українського науково-дослідного інституту олій та жирів. Також наведено ДСК-грами окиснення пресової сафлорової олії з додаванням антиоксидантів та зразку олії соняшникової нерафінованої холодного пресування вимороженої першого ґатунку. Наведено ДСК-грами одержані для олії сафлорової з додаванням суміші токоферолів, водно-спиртових екстрактів кори дубу, листя зеленого чаю та евкаліпту. Найбільшу окиснювальну стабільність виявлено в олії сафлоровій з додаванням екстракту зеленого чаю. Найменшу ефективність серед досліджених антиоксидантів виявлено у водно-спиртового екстракту листя евкаліпту. Проведене дослідження окиснювальної стабільності олії сафлорової з визначенням періоду індукції дозволяє прогнозувати термін зберігання та запропонувати антиоксиданти для підвищення її антиокиснювальної здатності.This paper presents scientific research results of safflower oil safety attributes. The maintenance of toxic elements (lead, cadmium, copper, zinc, iron) was determined via available method, including product (safflower oil) mineralization through the instrumentality of dry or wet combustion and measuring element concentration in mineralization solution by flame atomic absorption. In the tested sample of safflower oil we also determined such characteristics as: content of pesticides, heptachlorine and mycotoxins. Content of pesticides and heptachlorine was determined in accordance wi th procedures presented in the international standard using gas chromatography method. Availability and quantitative determination of aflatoxins was realized by dimeric thin-layer chromatography and by highyield liquid chromatography respectively. Contentof benz(a)pyrene was determined using spectrofluorimetry (under conditions of low and room temperature) and highyield liquid chromatography with fluorescent detector. Oxidative stability of safflower oil has been investigated by differential scanning cal orimetry according to method well-tested in instrumental research laboratory of Ukrainian research institute of vegetable oils and fats of the National academy of agricultural sciences of Ukraine. Oxidation DSC-grams of pressed safflower oil with addition of antioxidants and a sample of first rateunrefined chilled cold-pressed sunflower oil were also given. DSC-grams obtained for safflower oil with a mixture of tocopherols, aqueous alcoholic extracts of oak bark, green tea and eucalyptus leaves are presented. The uppermost oxidative stability was found in safflower oil with the addition of green tea leaves extract. The lowest effectivity among studied antioxidants was found in aqueous alcoholic extract of eucalyptus leaves. The conducted research of safflower oil oxidative stability with determination of induction period allows to forecast its shelf-life and to offer antioxidants for increasing antioxidant capacity of oil.ukтоксичні елементихлорогенові пестицидимікотоксинибенз(а)піренtoxic elementschlorogenic pesticidesmycotoxinsbenz(a)pyreneДослідження показників безпеки та окиснювальної стабільності сафлорової оліїResearch of safety and oxidative stability of saflor oilArticledoi.org/10.20998/2078-5364.2020.1.09