Екстраполяція ідей китайської філософії та культурологічні засади впливу в контесті глобалізації - Сун, Чанлун (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Стаття присвячена аналізу феномена розуміння глобалізму та конструктивного впливу на нього через низку особливостей, збережених у сучасній китайській філософії і марксизму, зокрема. Зроблено аналіз розуміння національної характеристики у сприйнятті та відтворенні системи, що функціонує у глобалізмі як сутності сучасного етапу розвитку людства, оскільки глобалізм окрім того, як сприймається у суспільному середовищі, мусить бути зрозумілим і через розуміння наукового, політичного та філософського осмислення та їх відношення до сприйняття глобальних проблем та викликів. Досліджено роботи сучасних авторів відповідної тематики у межах вивчення конфуціанських цінностей, сучасного сприйняття марксиму в Китаї та ідеї гармонічного розвитку суспільства та ролі закону у розвитку держави та підтримання стабільності суспільства загалом.

The article is devoted to the analysis of the phenomenon of understanding globalism and constructive influence on it due to a number of features preserved in modern Chinese philosophy and Marxism, in particular. An analysis of the understanding of the national characteristic in the perception and reproduction of the system functioning in globalism as the essence of the modern stage of human development is made, since globalism, in addition to how it is perceived in the social environment, must also be understood through the understanding of scientific, political and philosophical understanding and their relationship to perception global problems and challenges. The works of modern authors on the relevant subject are studied within the framework of the study of Confucian values, the modern perception of Marxism in China and the idea of harmonious development of society and the role of law in the development of the state and maintaining the stability of society in general.
Extrapolation of the ideas of chinese philosophy and the cultural basis of influence in the contest of globalization
Keywords: марксизм; китайська філософія; конфуціанство; даосизм; легізм; глобалізм; антиглобалізм; правова система; Marxism; Chinese philosophy; Confucianism; Taoism; legalism; globalism; anti-globalism; legal system