Спеціалізовані господарства: окремі сторінки витоків насінництва у контексті розвитку галузі в Європі та в Російській імперії - Присяжнюк, М. В. (НТУ "ХПІ", 2013)
Насінництво має важливе народногосподарське значення і є стратегічною галуззю будь-якої держави. Необхідність належного контролю у насінництві зумовлена та історично доведена. Поява перших насіннєвих господарств у Європі у ХVIII столітті, стрімке подальше широке розповсюдження організації системи насінництва стало зразком для перших вдалих спроб запровадження насіннєвої справи в Російській імперії.

Seed farming is of great economic importance and is a strategic sector of any state. The need for proper control in seed farming is justified and historically proven. Establishment of pioneering seed farms in Europe in the eighteenth century, the rapid subsequent spreading of organization of seed farming was a model for the first successful attempts to introduce seed farming in the Russian Empire.
Keywords: насінництво; селекція; дослідна станція; сільське господарство; перші насінницькі господарства; технологія вирощування; seed selection; experimental station; agriculture; cultivation technology