Інтеграція дифузійних моделей та глибокого навчання для виявлення і відстеження об'єктів в підводних зображеннях - Мороз, Дмитро В.; Любченко, Віра Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Складні оптичні властивості води призводять до спотворення кольору, розмиття та низького контрасту, що ускладнює виявлення та відстеження об’єктів. У поєднанні з дефіцитом розмічених даних підводних зображень це серйозно обмежує продуктивність систем виявлення та відстеження об’єктів на основі глибокого навчання. Досліджується застосування дифузійних моделей для попередньої обробки підводних зображень виявлення та відстеження об’єктів за допомогою глибокого навчання. The complex optical properties of water lead to color distortion, blurring, and low contrast, which makes object detection and tracking difficult. Combined with the scarcity of labeled underwater image data, this severely limits the performance of deep learning-based object detection and tracking systems. The application of diffusion models for preprocessing underwater images for object detection and tracking using deep learning is investigated.
Integrating diffusion models and deep learning for object detection and tracking in underwater images
Keywords: підводні зображення; відновлення зображень; моделі дифузії; глибоке навчання; underwater images; image restoration; diffusion models; deep learning