Дезактиватор пірофорних відкладень - Козін, Олександр; Нестеренко, Сергій; Банніков, Леонід; Донский, Дмитро (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Полімерні сполуки, які утворюються при очищенні коксового газу від сірководню мають низку цінних властивостей, зокрема поверхнево-активних речовин, що зумовлено 126 наявністю активних функціональних груп, які гальмують процеси окислення. Поєднання цих речовин з фосфатами та силікатами дає змогу створити ефективний дезактиватор пірофорних сполук. Ефективність зниження пірофорної активності оцінювали за величиною температури самозаймання дослідних зразків пірофорних відкладень на обладнанні установки добування зрідженого газу. Визначено оптимальний склад з найкращими дезактивуючими властивостями.
Keywords: полімерні сполуки; поверхнево активна речовина; сірководень; корозійний вплив; самозаймання; підвищення температури; флегматизація; випробування; безпека процесу