Визначення екологічних показників дизельного двигуна в умовах виробництва - Парсаданов, Ігор Володимирович; Рикова, Інна Віталіївна; Лал, Амір Гул; Шелестов, Максим Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Об’єктом дослідження обрано дизельний двигун WP6T180E200, який призначений для встановлення на тракторі ХТЗ-159К.010 категорії Е і має значне розповсюдження в сільському господарстві України. Оцінку рівня екологічних показників двигуна на відповідність встановленим вимогам проведено з урахуванням та узагальненням характерної для двигунів даного призначення зміни масового викиду шкідливих речовин в залежності від навантаження для номінальної частоти обертання колінчатого валу, частоти обертання, що відповідає максимальному крутному моменту та режиму мінімального холостого ходу. При дослідженнях з визначення екологічних показників дизельного двигуна в умовах виробництва запропоновано метод аналогії, що заснований на наявності характерних ознак у досліджуваному об'єкті, відповідним ознакам об’єкту, що обрано аналогом. Наведено методику та результати виконаних розрахунково-експериментальних досліджень. Дана оцінка щодо відповідності екологічних показників двигуна діючим у країні стандартам.

The object of the study was the WP6T180E200 diesel engine, which is intended for installation on the KhTZ-159K.010 tractor of category E and is widely used in Ukrainian agriculture. The assessment of the level of environmental performance of the engine for compliance with the established requirements was carried out taking into account and generalizing the change in mass emission of harmful substances characteristic of engines of this purpose depending on the load for the nominal crankshaft speed, the speed corresponding to the maximum torque and the minimum idle mode. In studies on determining the environmental performance of a diesel engine in production conditions, an analogy method was proposed, which is based on the presence of characteristic features in the studied object, corresponding to the features of the object chosen as an analogue. The methodology and results of the performed calculation and experimental studies are presented. An assessment is given of the compliance of the environmental performance of the engine with the standards in force in the country.
Determination of environmental performance of a diesel engine in production conditions
Keywords: двигуни внутрішнього згоряння; екологічні показники; нормативна документація; дизельний двигун WP6T180E200; метод аналогії; internal combustion engines; environmental indicators; regulatory documentation; diesel engine WP6T180E200; analogy method