Орієнталізм: його сутність і прояви - Северин, Надія Василівна (Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут", 2017)
У статті подано ретроспективу українсько-російських крос-культурних відносин з погляду постколоніальних теорій. Визначено модель українсько-російських культурних відносин через призму орієнталізму. Наведено літературні приклади, які пояснюють інтерес Росії до культур сусідніх народів.

The paper presents a retrospective of the Ukrainian-Russian cross-cultural relations from the perspective of postcolonial theory. The model of Ukrainian-Russian cultural relations through the prism of Orientalism is determined. The literature examples that explain Russia’s interest to the cultures of neighboring countries are given.
Orientalism: its essence and manifestations
Keywords: постколоніальні теорії; орієнталізм; культурні відносини народів; postcolonial theory; Orientalism