Парадоксальна природа харизматичного лідерства - Романовський, Олександр Георгійович; Пономарьов, Олександр Семенович (НТУ "ХПІ", 2017)
Харизматичні лідери ефективно здійснюють істотний вплив на своє оточення. Однак цей вплив супроводжують парадоксальні, на перший погляд, прояви притаманного лідерам способу життя й мислення, діяльності й поведінки. Ці прояви є наслідком парадоксальної природи самого феномену харизми, а отже, і харизматичного лідерства. Її парадоксальність полягає в тому, що харизма являє собою не тільки уроджену властивість особистості лідера, але й результат його освіченості, вихованості та дії інших чинників з боку зовнішнього середовища. Парадоксальні дії й рішення лідера зумовлені його здатністю системно бачити й розуміти складні ситуації та приймати рішення щодо їх подолання за допомогою як раціональних міркувань, так і розвиненої інтуїції, якій він довіряє. Парадоксальність харизматичного лідерства зумовлена тим, що харизма піднімає лідера над людьми з його оточення і водночас вимагає, щоб він був одним з них, поділяв їхні цінності та ідеали.

Charismatic leaders effectively influence their environment. Nevertheless this influence of theirs is accompanied by paradoxical at first sight manifestations of way of life and thinking, activities and behavior intrinsic to leaders. These manifestations are the result of paradoxical nature of the very phenomenon of charisma, and consequently, of charismatic leadership. Its (charisma’s) paradoxicality lies in the fact that charisma represents not only a leader’s innate personality trait, but also the result of his/her scholar background, education, and other outer factors’ influence. A leader’s paradoxical actions and decisions are stipulated by his/her ability to see systematically as well as understand complicated situations and take decisions to settle them by means of both rational thinking and developed intuition which he/she trusts. Paradoxicality of charismatic leadership is also determined by the fact that charisma raises a leader over the people surrounding him/her and at the same time demands that he/she be one of them, shared their values and ideas.
Paradox nature of charismatic lidership
Keywords: природжена властивість; освіченість; вихованість; суперечність; системне бачення; інтуїція; ефективність впливу; manifestations; innate trait; scholar background; education; contradiction; systematic vision