Анaлiз фінансової безпеки підприємств машинобудування - Кузьминчук, Наталія Валеріївна; Олексюк, Тетяна Василівна (ВД "ІНЖЕК", 2015)
Мета статті полягає у характеристиці особливостей реалізації фінансової безпеки підприємств машинобудування. При аналізі, систематизації та узагальненні наукових праць багатьох учених було обґрунтовано та проаналізовано систему показників фінансової безпеки підприємства. У результаті дослідження було реалізовано такі етапи: 1) обґрунтування застосування сукупності показників для оцінки рівня фінансової безпеки машинобудівного підприємства (на основі критеріального підходу); 2) аналітична обробка показників, що характеризують стан розвитку фінансової безпеки. Використання економіко-математичного методу кластерного аналізу дозволило розподілити підприємства за якісними ознаками стану розвитку фінансової безпеки по трьох рівнях: високий, середній та низький, а також здійснити співставлення станів розвитку за складовими фінансової безпеки. Перспективою подальших досліджень у даному напрямі є розробка моделі заходів з метою протидії загрозам фінансової безпеки для підприємств із різним її станом.

The article is aimed to characterize the implementation of financial security of machine-building enterprises. In analysis, systematization and generalization of scientific works by many scientists, the system of indicators of financial security of enterprise has been substantiated and analyzed. As result of the study, the following steps have been implemented: 1) rationale for applying the set of indicators to assess the level of financial security of machine-building enterprise (criterion-based approach); 2) analytical processing of indicators characterizing the status of development of financial security. Using the economic-mathematical method of cluster analysis helped to distribute enterprises according to quality grounds in terms of status of financial security by three following levels: high, middle and low, as well as to implement comparison of development states by the components of financial security. Prospect of further research in this area is to develop a model of activities to counter threats to financial security for enterprises with different status of financial security.
Analysis of financial security of machine-building enterprises
Keywords: аналіз кластерний; підхід критеріальний; звітність фінансова; бюджет; гроші; страховка; фондовіддача; кредит; інвестиції; стратегія; cluster analysis; status of development