Методичні вказівки до лабораторної роботи "Дослідження магнітного поля соленоїда" з дисципліни "Фізика" - Андреєв, Олександр Миколайович; Андреєва, Ольга Миколаївна; Перетятько, Анастасій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Методичні вказівки присвячені експериментальному дослідженню магнітного поля соленоїда та перевірці основних співвідношень магнітостатики. У роботі визначається залежність індукції магнітного поля від сили струму та кількість витків соленоїда на одиницю довжини, а також аналізується векторний характер магнітної індукції. Теоретичний матеріал подано систематизовано й у повному обсязі, що забезпечує самодостатність видання для підготовки до лабораторної роботи.

The methodological guidelines are devoted to the experimental investigation of the magnetic field of a solenoid and the verification of the fundamental relations of magnetostatics. The work determines the dependence of magnetic field induction on the electric current and the number of turns of the solenoid per unit length, and analyzes the vector nature of magnetic induction. The theoretical material is presented in a systematic and comprehensive manner, ensuring that the publication is self-contained for preparation for the laboratory work.
Methodological instructions for laboratory work "Investigation of the magnetic field of a solenoid" in the discipline "Physics" for students of all specialties and all forms of study
Keywords: методичні вказівки; магнітне поле; соленоїд; магнітостатика; індукція магнітного поля; вектор магнітної індукції; цифровий датчик магнітного поля; мікроконтролер; magnetic field; solenoid; magnetostatics; magnetic field induction; magnetic induction vector; digital magnetic field sensor; microcontroller