Педагогічна діяльність професора Віленського університету С. Стубелевича - Шендеровський, В. А. (НТУ "ХПІ", 2009)
Досліджується значення діяльності професора С. Стубелевича в кінці ХVІІІ – початку ХІХ ст. для розвитку педагогіки, методики викладання природничих дисциплін, викладання фізики в вищих медичних закладах, вдосконалення теорії підручника. Наголошується на його значимості як викладача фізики Віленського університету, вихідця з України, який ввібрав найкращий педагогічний досвід західноєвропейських країн і реалізував на практиці. Аналізується значення праць, особливо підручника фізики, який видано посмертно. Заслуговує на увагу той факт, що творчий шлях С. Стубелевича, його особистісні якості є прикладом для педагогів сьогодення.

It is investigated the significance of the activity of professor S.Stubelevich for the development of pedagogics, methods of teaching of natural sciences, teaching of physics at higher medical establishments, the improvement of textbook’s theory. His significance as a teacher of physics at Vilensky University is emphasized; he was born in Ukraine and gathered the best pedagogical experience of western European countries and realized it in practice. The importance of his works, especially his physics textbook is analysed, which was published posthumously. Worth attention the fact that S.Stubelevich’s creative way, his personality traits are the example for present day teachers.
Keywords: природничі дисципліни; фізика; вища школа; педагогічна майстерність; історико-педагогічні праці; самовиховання; кабінет фізики; підручники