Регулювання процесів просторового структурування пожежобезпечних композицій поліолефінів системами біфункціональних кремнійорганічних сполук - Чулєєва, Олена Володимирівна; Золотарьов, Володимир Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Метою статті є визначення впливу хімічного складу та кінетичних характеристик ініціаторів на процес просторового структурування (зшивання) поліолефінів біфункціональними кремнійорганічними сполуками. Досліджували поліетилен низької густини, лінійний поліетилен низької густини, суміші Sb2O3 з бром та хлорорганічними сполуками в співвідношенні 1:3, як антипірени; системи зшивання на основі вінілтриметоксісилану. Ініціатори щеплення - дікумілпероксид та [1,3-феніленбіс (1-метилетилиден)] біс [третбутил] пероксид. Зразки полімерних композицій виготовляли на лінії компаундування та екструзійній лінії виготовлення кабельної продукції. Визначення показників просторового структурування (зшивання): фракції гелю, теплової деформації, залишкового видовження проводили за стандартними методиками. Вперше використано ці методики досліджень з метою визначення впливу діалкілпероксидів на процеси просторового структурування поліолефінів в присутності галогеновмісних антипіренів. Показана ефективність використання [1,3-феніленбіс (1-метилетилиден)] біс [третбутил] пероксиду як ініціатору щеплення.

The purpose of the article is to determine the influence of the chemical composition and kinetic characteristics of the initiators on the process of spatial structuring (crosslinking) of polyolefins by bifunctional organosilicon compounds. Investigated low density polyethylene, linear low density polyethylene, mixtures of Sb2O3 with bromine and organochlorine compounds in the ratio 1:3, as flame retardants; vinyltrimethoxysilane-based crosslinking systems. The vaccine initiators are dicumyl peroxide and [1,3-phenylenebis (1-methylethylidene)] bis [tert-butyl] peroxide. Samples of polymer compositions were made on the compounding line and the extrusion line for the manufacture of cable products. Determin ation of spatial structuring indicators (crosslinking): gel fractions, thermal deformation, and residual elongation were performed according to standard methods. For the first time, these research methods were used to determine the effect of dialkyl peroxide on the spatial structuring of polyol efins in the presence of halogen-containing flame retardants. The effectiveness of using [1,3-phenylenebis (1-methylethylidene)] bis [tert-butyl] peroxide as a graft initiator is shown.
Regulation of spatial structuring processes of firefighting compositions of polyolefins by biffunctional silicon organic systems
Keywords: органосилани; пожежобезпечність кабелів; organosilanes; fire safety cables