Ефект адсорбційного розкриття поверхні порового простору твердої фази - Білецький, Володимир Стефанович (Державний вищий навчальний заклад "Національний гірничий університет", 2013)
У статті описано ефект адсорбційного розкриття поверхні порового простору твердої фази, який супроводжує відомий ефект Ребіндера і полягає у переході внутрішньої поверхні пор у зовнішню поверхню зерен при подрібненні твердого матеріалу. Експериментально зафіксовано наявність оксиплівок на поверхні пор вугілля і їх відсутність на свіжорозкритій вугільній поверхні, що обумовлює зміну дзета-потенціалу вугілля в залежності від способу його подрібнення.
Keywords: ефект Ребіндера; водовугільне паливо; фізико-хімічні процеси; тверді тіла; поверхнево-активні речовини