Головні підходи до футурології та прогнозування з позиції філософії (в контексті розробляємої тематики екологічної футурології) - Годзь, Наталія Борисівна (Society for Cultural and Scientific Progress in Central and Eastern Europe, 2017)
В статті розглядається питання структури та класифікації підходів до вивчення футурології та прогностики та складнощі, які при цьому можуть виникнути. Наголошується на продуктивності як аналізу моделей, які використовуються під час футурологічних досліджень, так й пропонується знов звернути увагу на створення та аналіз футурологічних проектів у різних царинах людської діяльності – а саме: математики, екології, наукової фантастики, біології та ін. практичних та теоретичних напрямах.

The article discusses the structure and classification of approaches to the study of the Futurology and the Forecasting as the difficulties that this could occur. Emphasis is on performance as analysis models used in the futures studies and proposed again draw attention to the creation and analysis of futures project in various fields of human activity – namely: the mathematic, the ecology, the science fiction, the biology and other practical and theoretical areas.
The main approaches to futurology and forecasting of position philosophy (in the development of ecological topics futurology)
Keywords: світогляд; картина світу; прогнозування; weltanschauung; forecasting