Особливості операцій управління відходами фотолектричних панелей в Україні у воєнний період - Самойленко, Наталія Миколаївна; Катенін, Вадим Дмитрович; Сакун, Антоніна Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Актуальність використання сонячної енергетики в Україні та світовому масштабі визначається як невід’ємна частина переходу до відновлюваних джерел енергії. Стратегічний курс країни на розвиток відновлю ваної енергетики сприяли значущому розвитку цього сектора до початку військових дій. Однак, війна спричинила великі втрати в секторі сонячної енергетики, зокрема зруйнування та виведення з ладу значної частини про мислових та домашніх сонячних електростанцій. Ця кризова ситуація призвела до виникнення великої кількості відходів від сонячних фотоелектричних панелей (СФЕП), управління якими включає збирання, відновлення та рециклінг як ключові аспекти ефективного вирішення цієї проблеми в умовах триваючого військового конфлік ту. Дослідження зосереджується на аналізі утворення та збирання відходів від СФЕП, виготовлених на основі кристалічного кремнію, який відіграє домінуючу роль у виробництві сонячних панелей. Проведено класифікацію відходів панелей, що утворюються у період військових дій. Визначено, що негативний вплив на довкілля ушко джених та накопичених на грунті панелей може включати великі площі. Приведено загальні рекомендації щодо первинних операцій поводження з відходами панелей. Проблематика дослідження також включає питання відсутність в Україні виробничих потужностей по виготовленню СФЕП та інфраструктури переробки відходів СФЕП. Представлено декілька підходів до використання відходів скла з СФЕП у цементній промисловості, що можуть сприяти вирішенню проблеми управління відходами і зменшенню екологічного навантаження в регіоні. Важливість такого рециклінгу панелей визначається можливістю зменшення використання мінеральних ресур сів та зменшення викидів вуглекислого газу у виробництві цементу.

The relevance of using solar energy in Ukraine and on a global scale is determined as an integral part of transitioning to renewable energy sources. The strategic course of the country towards the development of renewable energy contributed to the significant development of this sector until the onset of military actions. However, the war caused significant losses in the solar energy sector, including destruction and disabling a considerable portion of industrial and domestic solar power stations. This crisis situation led to the emergence of a large amount of waste from solar photovoltaic panels (PV), the management of which includes collection, restoration, and recycling as key aspects of effectively addressing this problem under the conditions of ongoing military conflict. The study focuses on the analysis of the formation and collection of waste from PVs, manufactured based on crystalline silicon, which plays a dominant role in the production of solar panels. A classification of panel waste generated during the period of military actions was conducted. It was determined that the negative impact on the environment of damaged and accumulated on the ground panels could cover large areas. General recommendations regarding primary operations for handling panel waste are provided. The research issue also includes the question of the absence in Ukraine of production capacities for the manufacturing of PVs and the infrastructure for processing PV waste. Several approaches to the use of glass waste from PVs in the cement industry are presented, which can contribute to solving the waste management problem and reducing the environmental burden in the region. The importance of such recycling of panels is determined by the possibility of reducing the use of mineral resources and reducing carbon dioxide emissions in cement production.
Specifics of waste management operations for photovoltaic panels in Ukraine during the wartime
Keywords: сонячні фотоелектричні панелі; операції поводження з відходами; рециклінг; цементна промисловість; solar photovoltaic panels; waste management operations; recycling; cement industry