Визначення місця України на світовому ринку аутсорсингу - Горова, Ксенія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
На сьогоднішній день економічний розвиток України напряму залежить від того, чи посяде вона достойне місце на міжнародному ринку аутсорсингу. Покращити економічний стан вітчизняних підприємств можна розширивши міжнародне співробітництво з іноземними партнерами. Отримання замовлень на аутсорсинг окремих бізнес-процесів та частини виробництва дозволить вітчизняним підприємствам залучити фінансові та технологічні ресурси, оновити виробничі потужності, підвищити кваліфікацію персоналу. Тому необхідним є визначення перспективних галузей, в яких Україна могла б стати вагомим гравцем на світовому ринку аутсорсингу. Для цього в статті було проведено дослідження основних тенденцій світового ринку аутсорсингу на основі публікацій ряду консалтингових фірм. Було встановлено, що на даний момент лідером з постачання аутсорсингових послуг є Азіатсько-Тихоокеанський регіон. Лідерами серед країн є Індія, Китай, В’єтнам, Філіппіни, Малайзія. В Європі найуспішнішими постачальниками аутсорсингових послуг є Ірландія та Польща. Нажаль, Україна поки що не знайшла своє місце на ринку аутсорсингу, хоча за прогнозами фахівців до 2015 року мала зайняти провідні позиції на ньому. Високий рівень корупції, економічна та політична нестабільність відштовхують іноземні компанії від розміщення аутсорсингових замовлень в Україні. Єдина галузь, в якій Україна досягла успіху, - ІТ-аутсорсинг. Це відбулося завдяки високому інтелектуальному потенціалу вітчизняних фахівців та можливості здійснення такої діяльності без значних інвестиційних витрат. Проте Україні необхідно розвиватися в напрямку надання аутсорсингових послуг і в інших видах діяльності. Україна може стати потужним виробничим аутсорсером, оскільки має велику кількість промислових підприємств, що володіють виробничими потужностями, досвідченими працівниками інженерних та робітничих професій. Саме розвиток виробничого аутсорсингу дозволить покращити господарський стан вітчизняних підприємств та сприятиме розвитку національної економіки.

Today the economic development of Ukraine depends on its place in the international outsourcing market. The economic situation of domestic enterprises could be improved by expanding international cooperation with foreign partners. Receiving orders for outsourcing of specific business processes and the production by domestic enterprises will involve financial and technological resources to upgrade production facilities, improve qualifications of staff. Therefore, it is necessary to determine prospective areas in which Ukraine could become a major player in the global outsourcing market. The major trends in the global outsourcing market based on a number of publications of the consulting firms were studied in the article. It was found that currently the leader in the supply of outsourcing services is the Asia-Pacific region. The leaders among the countries are India, China, Vietnam, Philippines and Malaysia. The most successful European providers of outsourcing services is Ireland and Poland. Unfortunately, Ukraine has not found its place in the outsourcing market yet, though experts predict that in 2015 it would take a leading position on it. The high level of corruption, economic and political instability repel foreign companies from placing outsourcing orders in Ukraine. IT-outsourcing is the only sector in which Ukraine has succeeded. It is due to the high intellectual potential of national experts and the possibility to develop this activity without significant investment costs. But Ukraine should evolve towards the provision of outsourcing services in other activities. Ukraine could become a powerful manufacturing outsourcer because it has a large number of industrial companies that have production facilities, skilled workers and engineers. The development of manufacturing outsourcing will improve the economic situation of the domestic enterprises and promote the development of the national economy.
Determining place of Ukraine on the global outsourcing market
Keywords: аутсорсингові послуги; економіка України; міжнародне співробітництво; глобалізація; outsourcing; globalization; the global market of outsourcing; manufacturing outsourcing