Методичні вказівки та контрольні завдання по дисципліні "Безпека праці та професійної діяльності" - Мезенцева, Ірина Олександрівна; Кузьменко, Олена Олексіївна; Вамболь, Сергій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Мета вивчення дисципліни «Безпека праці та професійної діяльності» полягає у формуванні у майбутніх фахівців умінь та компетенції для забезпечення ефективного управління охороною праці, поліпшення умов праці з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу і міжнародного досвіду, а також в усвідомленні нерозривної єдності успішної професійної діяльності з обов’язковим дотриманням усіх вимог безпеки праці та запобігання надзвичайних (аварійних) ситуацій у галузі машинобудування. Завдання вивчення дисципліни − забезпечення гарантії збереження здоров’я і працездатності працівників у виробничих умовах конкретних галузей господарювання та в умовах надзвичайних ситуацій через ефективне управління охороною праці та цивільним захистом, а також формування відповідальності у посадових осіб і фахівців за колективну та власну безпеку. Засвоївши програму навчальної дисципліни «Безпека праці та професійної діяльності» за відповідними напрямами підготовки, спеціальностями та спеціалізаціями, майбутні фахівці мають бути здатними вирішувати професійні завдання з урахуванням вимог охорони праці та володіти наступними компетентностями.
Keywords: методичні вказівки; контрольні завдання; безпека праці; безпека професійної діяльності; цивільна безпека; охорона праці