Практичні шляхи поліпшення якості вбирної оливи - Баннiков, Артем Леонідович; Карножицький, Павло Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Склад свіжої оливи, зокрема вміст нафталіну, фенолів та полімеризуваних сполук, суттєво впливає на її експлуатаційні властивості. Для забезпечення стабільної роботи установок уловлювання бензольних вуглеводнів доцільно підтримувати оптимальний рівень нафталіну (10–13 %) і фенолів (до 2 %), уникати надмірної полімеризації, забезпечувати фільтрацію та промивання робочої оливи. Комплексне регулювання цих параметрів дозволяє зменшити осадоутворення, знизити корозійну активність і стабілізувати фізико-хімічні властивості оливи в умовах тривалої експлуатації. The composition of fresh wash oil, particularly the content of naphthalene, phenols, and polymerizable compounds, significantly affects its operational properties. To ensure stable operation of benzole recovery plants, it is advisable to maintain optimal levels of naphthalene (10–13%) and phenols (up to 2%), avoid excessive polymerization, and ensure filtration and washing of the working oil. Comprehensive regulation of these parameters helps reduce sediment formation, lower corrosive activity, and stabilize the physicochemical properties of the oil under prolonged operating conditions.
Keywords: вбирна олива; якість; експлуатаційні властивості; wash oil; quality; operational properties