Комплексні основи проектування обладнання закладів готельно-ресторанного господарства - Бухкало, Світлана Іванівна; Якименко-Терещенко, Наталія Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У матеріалах статті розглянуті приклади можливостей для визначення цілей навчання студентів ВНЗ за освітньою програмою "Готельно-ресторанне господарство" та "Хімічна інженерія" з метою розробки комплексних дисциплін сучасних технологій харчування для складових комплексних інноваційних проєктів за ситуаційними завданнями. При написанні cтатті використано досвід викладання дисциплін "Загальні технології харчових виробництв", "Харчова хімія", "Сучасні технології харчування", "Товарознавство та управління закупівлями", "Основи проєктування обладнання" в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі "Інтегрованих технологій, процесів і апаратів" у 2002–2024 рр. Розробки проведені з застосуванням сучасних високоефективних науково-обґрунтованих технологій виробництва різновидів майонезу, наприклад, від різновидів аналізу класифікації-ідентифікації, загальних понять та вимог до різновидів методології визначення показників рівня якості, їх оцінки через вибір алгоритмів аналізу та розрахунків на різних стадіях виробництва та застосування отриманих продуктів.

The materials of the article consider examples of opportunities for determining the goals of training for university students in the educational program "Hotel and Restaurant Management" and "Chemical Engineering" in order to develop complex disciplines of modern food technologies for the components of complex innovative projects based on situational tasks. When writing the article, the experience of teaching the disciplines "General Food Production Technologies", "Food Chemistry", "Modern Food Technologies", "Commodity Science and Procurement Management", "Fundamentals of Equipment Design" at the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" at the Department of Integrated Technologies, Processes and Devices in 2002–2024 was used. The developments were carried out using modern highly effective scientifically based technologies for the production of mayonnaise varieties, for example, from varieties of classification-identification analysis, general concepts and requirements to varieties of methodology for determining quality level indicators, their assessment through the selection of analysis algorithms and calculations at different stages of production and use of the resulting products.
Complex bases of designing equipment for hotel and restaurant establishments
Keywords: вища освіта; освітні програми; ситуаційні завдання синергетики; готельно-ресторанна справа; харчова хімія; інноваційні технології; higher education; educational programs; hotel and restaurant business; food chemistry; situational tasks of synergetics