Техніка та її відношення до ретрофутурології з погляду історії розвитку суспільства - Кривенко, Сергій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглянуто специфіку інженерної діяльності в контексті розгляду особливостей розуміння техніки та технологій як віддзеркалення поглядів та потреб суспільства. Зроблено аналіз основ сучасної філософії техніки; розглянуто низку понять, дотичних до кола дослідження в футурології, зокрема прогностику, ретрофутурологію, футуризм, тощо. Доведено, що моделювання, як і уявлення, не лише вибудовують уявне майбутнє, але й тісно пов’язані з уявленнями «про краще», які, на жаль, постійно створюють проблеми для створення нового, яке з одного боку задовольняє потреби та представляє очікування суспільства, а з іншого, мусить біти неподібним до минулого та сучасного. Саме в силу цього, дуже цікаво порівнювати «сучасну» футурологію з «минулою футурологією», тобто ретрофутурологією.

The article examines the specifics of engineering activity in the context of consideration of the features of the understanding of engineering and technology as a reflection of the views and needs of society. An analysis of the foundations of the modern philosophy of technology was made; a number of concepts related to the scope of research in futurology are considered, including prognostication, retrofuturology, futurism, etc. It has been proven that simulations, like ideas, not only build an imaginary future, but are also closely related to ideas "about the best", which, unfortunately, constantly create problems for the creation of a new one that, on the one hand, satisfies the needs and represents the expectations of society , and on the other hand, it must be different from the past and the present. It is precisely because of this that it is very interesting to compare "modern" futurology with "past futurology", that is, retrofuturology.
Keywords: техніка; футурологія; ретрофутурологія; прогностика; моделювання; техноетика; філософія екології; уявне майбутнє; ретроспектива; technology; futurology; retrofuturology; prognostication; modeling; technoethics; philosophy of ecology; imaginary futurе; retrospective