Аналіз адаптивних підвісок та їх вплив на пасивну безпеку автомобіля - Ярита, Олександр Олександрович; Шаповаленко, Владислав Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В роботі проаналізовано адаптивні підвіски різних автомобільних виробників, які дають змогу оцінити пасивну безпеку, плавність руху, пристосування до дорожнього покриття та контроль положення кузова. Для отримання та обробки інформації використовується складна схема з розташованими по всьому кузову датчиками, камерами та блоками керування. В цій статті представлено найновіші розробки у сегменті автомобільних систем та приведені приклади реалізації адаптивних підвісок для серійних автомобілів. Окремо проаналізовано пасивну безпеку автомобіля з використанням можливостей адаптивної системи керування підвіскою для кращого розподілення кінетичної енергії при боковому ударі.

The work analyzed adaptive suspensions of various automobile manufacturers that allow to evaluate passive safety, smoothness of movement, adaptation to the road surface and control of body position. A complex scheme with sensors, cameras and control units located throughout the body is used to receive and process information. This article presents the latest developments in the segment of automotive systems and gives examples of the implementation of adaptive suspensions for production cars. The passive safety of the car was separately analyzed using the capabilities of the adaptive suspension control system for better distribution of kinetic energy in the event of a side impact.
Analysis of adaptive suspensions and their impact on passive vehicle safety
Keywords: легковий автомобіль; адаптивна підвіска; пасивна безпека; керування; плавність руху; блок керування; стабілізатор; кінетична енергія; passenger car; adaptive suspension; passive safety; steering; smoothness of movement,; control unit; stabilizer; kinetic energy