Визначення параметрів магнітного поля, які надають несприятливий вплив на довкілля - Себко, Вадим Вадимович; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Сакун, Антоніна Олегівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Сучасні електромагнітні поля, що наведені зовнішніми пристроями, належать до шкідливих екологічних чинників, які чинять несприятливий вплив на навколишнє середовище, обслуговуючий персонал підприємств і населення. Завдання контролю та обмеження шкідливого впливу електромагнітних полів є найважливішими завданнями державного масштабу і міжнародного співробітництва. До контрольованих екологічних чинників можна зарахувати такі вимірювані величини: напруженість електричного E і магнітного полів H, магнітна індукція B, коефіцієнти k поглинання, відбиття і пропускання. На сьогодні у виробництво впроваджують нові види джерел електричних і магнітних полів, що створюють у навколишньому середовищі складні конфігурації магнітних полів, виникають невідомі раніше ефекти взаємодії магнітних полів з об'єктами навколишнього середовища. Розвиток виробництва призвів до зростання штучних джерел ЕМП, які пов'язані з різноманітними сферами діяльності суспільства: виробничою, культурною, соціальною. Останнім часом розвиваються нові напрямки, які слугують джерелом методів опрацювання даних під час розв'язання вимірювальних задач визначення параметрів ЕМП. Вони дають математичний апарат, призначений до тих завдань, для яких малоефективні класичні методи обробки даних. До розроблення нових методів опрацювання даних спонукають потреби сучасної вимірювальної практики, для якої характерні ускладнення вимірювальних завдань і засобів вимірювань характеристик ЕМП. Розширення можливостей опрацювання даних пов'язане з розвитком методології вимірювань, удосконаленням математичних методів, а також широким впровадженням обчислювальної техніки. У цьому плані особливий практичний інтерес становить подальший розвиток сучасних методів і пристроїв для неруйнівного безконтактного контролю параметрів контрольованих об'єктів, які широко використовуються в різних промислових підприємствах, комунальних господарствах та інших організаціях. На сьогодні, в існуючий літературі не було систематизовано методики розрахунків магнітних параметрів (тобто магнітних індукцій B, напруженості магнітного поля H) у просторі, які створюють електричні струми. Всі ці методики потрібні для зменшення впливу магнітних полів на роботу вимірювальних приладів і установок, на функціонування обчислювальної техніки, і найголовніше на здоров’я персоналу, який обслуговує вимірювальну і обчислювальну техніку. На основі розрахунків параметрів магнітного поля та їхнього розподілу можна визначити відстань від джерел електромагнітного поля зі струмом до того місця у просторі, де потрібно встановити прилади або інші гаджети для забезпечення електромагнітної сумісності і як наслідок нормальної роботи співробітників підприємств та установ.
Keywords: навчально-методичний посібник; магнітне поле; довкілля; шкідливі речовини; повітря; захист навколишнього середовища