Аналіз підходів до проактивного управління в контексті їх застосування при реалізації проектів і програм АПК - Ітченко, Д. М. (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті розглянуто та систематизовано існуючі підходи до проактивного управління проектами та програмами з погляду можливості їх застосування при реалізації проектів та програм розвитку в агропромисловому комплексі. Наведено порівняльну характеристику особливостей застосування проактивного та реактивного управління протягом життєвого циклу реалізації проектів та програм. Проведено аналіз моделей та методів, розроблених провідними науковцями в галузі управління проектами та програмами, а також висвітлені особливості їх застосування.

The existent approaches to proactive projects and programs management from the point of view of possibility of their usage while realization of projects and programs of development in agro-industrial complex are considered and systematized in the article. Comparison characteristics of usage peculiarities of proactive and reactive managements during the projects and programs realization life cycle are given. The analysis of models and methods worked out by leading scientists in the sphere of projects and programs management is carried out; the peculiarities of their usage are elucidated.
Analysis of approaches to proactive management in the context of their usage while AIC projects and programs realization
Keywords: проактивність; реактивність; управління проектами; інтенсифікація прикладних досліджень; proactivity; reactivity; management; program; methods; models