Методичні вказівки до виконання курсового проєкту з дисципліни "Туроперейтинг" - Носирєв, Олександр Олександрович; Мартинова, Вікторія Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Навчальна дисципліна «Туроперейтинг» спрямована на оволодіння необхідними знаннями щодо планування та організації туроператорської діяльності. Метою навчальної дисципліни «Туроперейтинг» є формування здобувачів системи теоретичних знань та практичних вмінь і навичок щодо методологічного апарату технології туроперейтингу для вирішення завдань, що виникають у сфері туристської індустрії при розробці або просуванні нового турпродукту, заснуванні власного туристичного бізнесу, управлінні туристичними підприємствами або використанні послуг, що вони надають. Необхідність вивчення дисципліни «Туроперейтинг» зумовлена сучасними тенденціями розвитку туристичної індустрії, зростанням конкуренції на туристичному ринку та потребою у фахівцях, здатних професійно формувати, просувати й реалізовувати туристичний продукт. Вивчення дисципліни спрямоване на формування у здобувачів освіти системного розуміння процесів створення туристичних продуктів, організації турів, взаємодії з постачальниками послуг, планування маршрутів, розрахунку вартості турів, а також врахування міжнародного досвіду туроператорської діяльності. Важливою складовою підготовки майбутніх фахівців є вміння аналізувати ринок туристичних послуг, визначати потреби споживачів, формувати конкурентоспроможні туристичні пропозиції та оцінювати перспективи розвитку туристичних напрямів. Вища освіта передбачає формування системи знань, що сприяє розвитку творчого мислення та, насамперед, уміння самостійно здобувати та опрацьовувати інформацію. Однією з ефективних форм розвитку таких навичок є самостійна науково-дослідна робота студентів, зокрема підготовка курсових ппроєктів. Студенти освітньої програми «Подорожі, туризм і рекреація» відповідно до навчального плану виконують курсовий проєкт з дисципліни «Туроперейтинг». Виконання курсового проєкту дозволяє перевірити рівень засвоєння теоретичних знань, сформованість практичних умінь й навичок, сприяє розвитку аналітичного мислення, здатності узагальнювати інформацію та приймати обґрунтовані управлінські рішення у сфері організації туристичних подорожей. Під час виконання курсового проєкту студенти набувають навичок пошуку, аналізу та опрацювання наукових, статистичних, нормативних та інформаційних матеріалів, використовують професійні джерела, дані туристичних компаній та ресурси мережі Інтернет. Крім того, студенти вдосконалюють уміння самостійно викладати результати досліджень у письмовій формі та оформлювати наукові роботи відповідно до встановлених вимог. Запропоновані методичні рекомендації спрямовані на допомогу студентам у підготовці курсового проєкту, організації дослідження, структуризації змісту та технічному оформленні роботи, а також у підготовці до її публічного захисту.
Keywords: методичні вказівки; курсовий проєкт; туроперейтинг; туризм; рекреація; подорожі