Знання-орієнтована комплексна методика оцінки стану складних систем - Козуля, Марія Михайлівна (НТУ "ХПІ", 2016)
У статті розглянуті задачі формування методологій аналізу даних стосовно складних системних утворень на основі знання-орієнтованих систем у комплексній оцінці стану. Розглядається оцінка відхилення від апріорі прийнятого природного регулювання гомеостазу "об’єкт (система) – навколишнє середовище". Розв’язання оцінки відхилення розглядає змістовність управління як встановлення початкової рівноваги на будь-якому рівні організації системи. Сформовано схему алгоритмічного забезпечення оцінки стану системних об’єктів на основі запровадження функції відповідності у вигляді інформаційної ентропії і аналізу ризик-факторів. Розглянуто аналіз предметної області, що дозволило виділити й деталізувати основні бізнес-процеси. Розглянута практична реалізація знання-орієнтованого інформаційного забезпечення для розв’язання завдань в системі моніторингових систем управління якістю складними системами.

The article discussed the problem of data analysis methodologies formation regarding the complex system formations based on knowledge-based systems in comprehensive state assessment. The deviation estimation from priori accepted natural regulation of homeostasis "object (the system) – the environment" is considered. The decision of the variations assessment considers how content-rich management establishes an initial equilibrium at any level of system organization. Algorithmic scheme is formed for assessment of the system objects state based on the implementation of compliance function in the form of information entropy and analysis of risk factors. Considered domain analysis allowed to identify and refine the basic processes. We consider the practical implementation of the knowledge-based information support for problems solving in the monitoring system of quality management systems of complex systems.
Knowledge-based comprehensive methodology of complex systems state assessment
Keywords: ризик-аналіз; функція відповідності; оцінка якості; інформаційні потоки; інформаційно-алгоритмічне забезпечення; risk analysis; compliance function; quality evaluation; information flows