Моделі погоджування виробничих ресурсів підприємства з поточним попитом на продукцію - Заруба, Віктор Яковлевич; Парфентенко, Ірина Анатоліївна (Харьковский национальный экономический университет им. С. Кузнеца, 2018)
Розглянуто два підходи до визначення обсягів виробництва підприємства в умовах мінливого попиту. Перший з них передбачає прогнозування обсягів замовлень, що сприяє зменшенню термінів їх виконання, але призводить до ризиків непродуктивних витрат або упущеної вигоди. Другий підхід заснований на виконанні тільки наявних замовлень, викликає або наднормативне навантаження виробництва, або простої і потребує економічно обґрунтованого вибору тривалості збору замовлень.

Two approaches to determining the volume of production of an enterprise under conditions of changing demand are considered. The first of them involves forecasting the volume of orders, which helps to reduce the time of their fulfillment, but leads to risks of unproductive costs or lost profit. The second approach is based on the execution of only existing orders, causes either excess production load or downtime and requires an economically justified choice of the duration of the collection of orders.
Keywords: планування ресурсів підприємства; невизначеність попиту; ризики втрат; нечіткі та випадкові величини; вибір в умовах невизначеності; planning of enterprise resources; uncertainty of demand; risks of losses; fuzzy and random values; choice under uncertainty conditions