Науковий доробок професора О. П. Лідова в галузі газової справи наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. - Голова, В. В. (НТУ "ХПІ", 2014)
Розкрито діяльність видатного хіміка Харківського технологічного інституту в галузі газової справи Олександра Павловича Лідова наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Визначено його внесок у розвиток науково-дослідної роботи з цього напрямку. О. П. Лідов був членом Російського фізико-хімічного товариства, де опублікував близько 20 своїх наукових статей лише з напрямку газової справи. Він був одним з перших авторів навчально-методичної літератури, що мала важливе значення для підготовки інженерів-фахівців у газовій справі

Alexandr Pavlovich Lidov’s scientific activities have been considered in the article and he was an outstanding chemist in the field of gas industry of Kharkov Technological Institute in the late XIX - early XX centuries. His contribution to the development of scientific research in this direction has been determined. O.P. Lidov was a member of the Russian Physico-Chemical Club, where he published nearly 20 scientific papers only in the gas industry. He was one of the first authors of scientific-methodological materials , which had a significant importance for training of engineers- specialists in the gas field
Keywords: інженер-фахівець; навчально-методична література; нафта; метан; газова піпетка; gas industry; scientific-methodological materials; engineer-specialist; oil; methane; gas pipette