Обобщение JPEG-формата для кодирования мультимедийных данных - Иванов, В. Г.; Ломоносов, Ю. В. (НТУ "ХПИ", 2006)
Запропоновано та досліджено методику узагальнення JPEG-формату для кодування мультимедійних даних на основі розширеного сімейства ортогональних перетворень, що дозволяє домогтися універсальності і зберегти прийнятну якість стиску. Приводяться порівняльні результати комп'ютерного моделювання мовних і звукових сигналів з використанням JPEG-формату і МР3.

The technique of generalization of a JPEG-format for coding the multimedia data is offered and investigated on the basis of the expanded fa mily of the orthogonal transformations, allowing to achieve universality and to keep acceptable quality of compression. Comparative results of computer modelling of speech and sound signals with use of a JPEG-format and МР3 are resulted.
Keywords: сигнал; линейные преобразования; сжатие; дискретное косинусное преобразование; длина фрейма; базис Фурье