Формування культури безпеки на підприємстві: психологічні та соціологічні аспекти - Хілобок, Ю. С.; Максименко, О. А. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розглянуті питання, які стосуються соціологічних аспектів формування культури безпеки на підприємствах. Показано, як особисті психологічні чинники, групова праця та ефективна комунікація впливають на поведінку та ставлення працівників до безпеки праці. Підкресленане обхідність організаційної справедливості та психічної стійкості для створення ефективної культури безпеки

The topics discussed concern the psychological and sociological aspects of developing a safety culture within an enterprise, examining it as a systemic characteristic. It demonstrates how leadership, individual psychological factors, group dynamics, and effective communication influence employee behavior and attitudes toward safety.
Forming a safety culture at the enterprise: psychological and sociological aspects
Keywords: культура безпеки; психологія праці; екологічна свідомість; охорона праці; safety culture; work psychology; environmental awareness; occupational health and safety