Знос інструментів з PcBN із покриттями (TiAlSiY)N, Mo₂N/CrN - Манохін, Андрій Сергійович; Клименко, Сергій Анатолійович; Копєйкіна, М. Ю.; Береснєв, В. М.; Столбовий, В. О. (НТУ "ХПІ", 2018)
Розглянуто знос інструментів з PсBN "борсініт" із захисними покриттями – багатокомпонентним (TiAlSiY)N і багатошаровим, який складається з шарів Mo₂N і CrN, при точінні загартованих сталей. Показано, що використання покриття системи Mo₂N/CrN підвищує стійкість інструменту на 25%, а покриття (TiAlSiY)N – до 66%.

The wear of tools with PcBN "borcinite" with protective coatings – multicomponent (TiAlSiY) N and multilayer, consisting of layers Mo₂N and CrN – at the turning of hardened steels is considered. It has been shown that the use of Mo₂N/CrN coating increases the tool's lifetime by 25%, and the coating (TiAlSiY)N – up to 66%.
Keywords: захисні покриття; стійкість інструменту; кубічний нітрид бору; надтверді композити; різання; protective coatings; tool's lifetime