Формування комплексних маркетингових стратегій комерціалізації виробничих та освітніх інтелектуально-інноваційних послуг з метою їх просування на цільові ринки - Кобєлєва, Тетяна Олександрівна; Райко, Діана Валеріївна; Мірошник, Марія Володимирівна (Національний університет “Одеська політехніка”, 2025)
У статті розглядаються сучасні маркетингові стратегії, які використовуються для комерціалізації та просування інноваційних виробничих і освітніх послуг. Проведено огляд науково-практичної літератури, проаналізовано основні підходи та механізми просування, сформульовано власні рекомендації для різних типів послуг, наведено порівняльні таблиці та практичні висновки. Сформовано комплексні маркетингові стратегії комерціалізації освітніх та інтелектуально- інноваційних послуг, які запропоновано до практичного використання. Детально проаналізовано складові кожної стратегії та визначено їх задача та роль при формуванні та використанні стратегії. Надано рекомендації по їх успішному просуванні на цільових ринках. Матеріал орієнтований на менеджерів інноваційних проєктів, маркетологів, розробників освітніх програм і політиків у сфері підтримки інновацій. The article discusses modern marketing strategies used for commercialization and promotion of innovative production and educational services. A review of scientific and practical literature is carried out, the main approaches and mechanisms of promotion are analyzed, own recommendations for different types of services are formulated, comparative tables and practical conclusions are given. Complex marketing strategies for the commercialization of educational and intellectual-innovative services have been formed, which are proposed for practical use. The components of each strategy are analyzed in detail and their task and role in the formation and use of the strategy are determined. Recommendations are provided for their successful promotion in target markets. The material is aimed at innovation project managers, marketers, educational program developers, and innovation support policymakers.
Study of marketing strategies for commercialization of production and educational intellectual and innovative services in order to promote them to target markets
Keywords: комерціалізація; маркетингова стратегія; складові; інтелектуально-інноваційні технології; освітні послуги; ринок; просування; commercialization; marketing strategy; components; intellectual and innovative technologies; educational services; market; promotion