Реформи в Академії наук України у 1920-ті роки - Полуянова, Н. О. (НТУ "ХПІ", 2008)
Проведено аналіз досвіду реформування Академії наук України в 1920-ті роки, досліджуються маловідомі сторінки взаємовідносин її з АН СРСР.

It is held an analysis of experience of Ukrainian Academy of Science reforming in 1920-s, are researched little – known pages of its interrelations with Academy of Science of the USSR.
Keywords: криза; розруха; політичне втручання; галузеві наукові установи; наукові товариства; асоціації; індустриалізація; система державного управління науковими організаціями; державні програми; академічні установи