Вплив блокування отворів видуву охолоджувача на ефективність плівкового охолодження - Данилов, Михайло Андрійович; Доник, Тетяна Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Робота присвячена комп'ютерному моделюванню плівкового охолодження пласкої пластини з подачею вторинного потоку в ряд похилих отворів при їх частковому блокуванні. Розрахунки виконані в комерційному програмному комплексі ANSYS CFX 2019 R2 при зміні параметру вдуву від 0,5 до 1,5, що були підібрані відповідно до реальних умов, з використанням SST-моделі турбулентності. При збільшенні параметру блокування від 0,5 до 1,5 ефективність плівкового охолодження знижується на 3,1 %, 6,7 %, 10,6 % відповідно, у порівняні з традиційною схемою без блокування. Зі збільшенням параметру вдуву зберігається значна нерівномірність ефективності плівкового охолодження по всій довжині пластини, з яскраво вираженими максимумами по осі отворів видуву охолоджувача та мінімуми в області між отворами. З іншого боку зберігається явно виражена симетричність на кожній конфігурації пластини. Як показав аналіз розподілу локальної ефективності плівкового охолодження по площині пластині для кожної конфігурації блокування, ефективність плівкового охолодження рівномірно знижуєтьcя зі збільшенням параметру вдуву.

The article is devoted to the computer simulation of film cooling of a flat plate with the supply of a secondary flow in a series of inclined holes with their partial blocking. Calculations were performed in the commercial ANSYS CFX 2019 R2 software complex with a change in the injection parameter from 0.5 to 1.5, which were selected according to real conditions, using the SST turbulence model. When the blocking parameter increases from 0.5 to 1.5, the film cooling efficiency decreases by 3.1 %, 6.7 %, and 10.6 %, respectively, compared to the traditional scheme without blocking. As the blow-in parameter increases, significant non-uniformity of film cooling efficiency remains over the entire length of the plate, with pronounced maxima along the axis of the cooler blow holes and minima in the region between the holes. On the other hand, a pronounced symmetry is preserved on each configuration of the plate. As the analysis of the distribution of the local effectiveness of the film cooling on the plane of the plate for each blocking configuration showed, the effectiveness of the film cooling uniformly decreases with an increase in the blowing parameter.
The effect of blocking the cooling air vents on the efficiency of film cooling
Keywords: блокування отворів; ефективність плівкового охолодження; параметр блокування; комп'ютерне моделювання; hole blocking; film cooling efficiency; blocking parameter; computer simulation