Розвиток давнього гірництва в Україні - Гайко, Геннадій Іванович; Білецький, Володимир Стефанович (Донецьке відділення Наукового товариства ім. Шевченка, 2022)
У статті комплексно розглядаються питання розвитку гірничої справи на території давньої України. Зокрема, в рамках первісного гірництва, описаний Донецький гірничо-металургійний центр доби пізньої бронзи, гірництво й металургія кімерійців, скіфів, ранніх слов’ян. Проаналізовано періоди Київської Русі, Литовсько-Польського періоду, Гетьманської України. Робиться висновок, що гірництво, металургія й металообробка з давніх часів були одним зі значимих промислів населення України, фіксуються вже в часи культурної спільності Кукутень-Трипілля й мають протягом тисячоліть сталу й розвинену традицію. Найбільш значимою й успішною виробничою діяльністю, яка завжди зберігалася на землях України, попри рух племен і народів, був залізоробний промисел, успадкований від давніх народів і розвинутий слов’янами. Він посів чільне місце в промислах України-Руси.
Keywords: гірнича справа; металургія кімерійців; Київська Русь; Литовсько-Польський період; металообробка