Світова туристична політика - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Носирєв, Олександр Олександрович; Мартинова, Вікторія Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Сучасний туризм є однією з найбільш динамічних та міждисциплінарних сфер світової економіки, що істотно впливає на соціально-економічний розвиток держав, регіонів і місцевих громад. У глобалізованому світі туристична діяльність дедалі більше виходить за межі суто економічних відносин і стає важливим інструментом державної політики, міжнародного співробітництва, культурної дипломатії та сталого розвитку. Саме тому вивчення світової туристичної політики є необхідною складовою професійної підготовки фахівців у сфері туризму та рекреації. Дисципліна «Світова туристична політика» спрямована на формування системного уявлення про закономірності розвитку туристичної сфери в різних країнах світу, механізми державного регулювання туризму, інституційні моделі управління туристичною діяльністю, а також роль міжнародних організацій у формуванні глобального туристичного простору. Особлива увага приділяється аналізу туристичних стратегій, законодавчих основ регулювання туризму та практик реалізації державної політики в умовах глобальних викликів і трансформацій. Вивчення курсу базується на порівняльному підході, що дає змогу простежити спільні риси та відмінності туристичної політики розвинених країн, держав із перехідною економікою та країн, що розвиваються. Такий підхід дозволяє глибше зрозуміти вплив політичних, економічних, соціальних і культурних чинників на формування туристичних систем, а також оцінити ефективність різних моделей державного втручання у розвиток туризму. У результаті опанування дисципліни студенти здобудуть знання про основні напрями світової туристичної політики, навчаться аналізувати нормативно-правову базу та інституційну структуру управління туризмом у різних країнах, а також сформують практичні навички критичного оцінювання туристичних стратегій і програм розвитку. Отримані знання стануть теоретичною та методологічною основою для подальшого вивчення спеціальних дисциплін і професійної діяльності у сфері туризму на національному та міжнародному рівнях.
Keywords: конспект лекцій; туризм; туристична політика; світова туристична політика; рекреація; державна політика