Дослідження вищих жирних кислот яловичого жиру як інгібітора корозії вуглецевої сталі - Романчук, Олександр Олександрович; Топільницький, Петро Іванович; Романчук, Вікторія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Наводяться умови синтезу нового інгібітора корозії з дистильованих вищих кислот яловичого жиру, а також порівняльні дослідження захисного ефекту даного інгібітору корозії, у порівнянні з відомими, які використовуються на сучасних нафтопереробних заводах. Встановлено, що синтезований інгібітор корозії проявляє захисні властивості на рівні 95-99 % в середовищі мінералізованої води та нафтопродукту. The conditions for the synthesis of a new corrosion inhibitor from distilled higher acids of beef fat are given, as well as comparative studies of the protective effect of this corrosion inhibitor,in comparison with the known ones used at modern oil refineries. It was established that the synthesized corrosion inhibitor exhibits high protective properties in the environment of mineralized water and oil product.
Keywords: корозія; екологічні інгібітори корозії; корозія в нафтогазовій промисловості; corrosion; environmental corrosion inhibitors; corrosion in the oil and gas