Психологія та педагогіка одухотворення особистості викладача та учнів і умов їх навчально-виховної праці - Рибалка, В. В. (НТУ "ХПІ", 2017)
У статті висвітлюється сутність змісту і процесу одухотворення, наводяться два його види, що відповідають або відносно нормальному, або екстремальному характеру соціальної ситуації у суспільстві та системі освіти, та класифікація за трьома вимірами - І - соціально-психолого-індивідуальним, ІІ - діяльнісним та ІІІ - віковим. Так, за першим виміром пропонуються засоби одухотворення, що відповідають таким підструктурам особистості, як: психосоціальність, спілкування, спрямованість, характер, самосвідомість, досвід, інтелект, психофізіологія та психосоматика. Одухотворення повинно мати діяльнісний характер і відповідати віковим можливостям педагогічних працівників і учнів, що надає їм додаткових групових та індивідуальних особливостей. На основі даної класифікації може бути запропонована певна програма одухотворення особистості педагогів, учнів та умов навчально-виховної діяльності. Наводяться приклади одухотворення.

The article highlights the essence of the content and spiritualization process, determined by two of its kind that meet or relatively normal or extreme nature of the social situation in the state and the education system, and classification according to three dimensions - I - Socio-psychological and individual, II - activity and III - age. Thus, according to the first measurement provides methods spiritualisation corresponding substructures such personalities as: psychosocial, communication, direction, character, identity, experience, intelligence, psychophysiology and psychosomatic medicine. Spiritualization should have the character of the activity and opportunities to answer age-teaching staff and students, which gives them an additional group and individual characteristics specific program spiritualizing personality of teachers can be offered on the basis of this classification, the students and the conditions of their educational activities.
Psychology and pedagogics of inspiring of personality of teachers and students and terms of them educational-educator activity
Keywords: компоненти діяльності; рівні вікового розвитку; програма одухотворення; приклади одухотворення