Особливості методологічних підходів до дослідження та оптимізації енергоспоживання в процесах рудопідготовки - Сокур, Микола Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У статті розглянуто методологічні засади дослідження та оптимізації енергоспоживання в процесах дроблення, подрібнення та збагачення руд. Запропоновано системний підхід до аналізу енергоємних технологічних апаратів і ліній рудопідготовки, що базується на поєднанні експертних, експериментально-статистичних та імітаційних методів. Обґрунтовано необхідність декомпозиції технологічної системи за рівнями ієрархії (агрегат – стадія – лінія – фабрика – комбінат) з подальшим формуванням граф-моделі енергоспоживання. Розроблено концепцію створення динамічної імітаційної моделі процесу збагачення з урахуванням змін властивостей руди, стану обладнання та режимів управління. Визначено підходи до побудови адаптивних систем керування за критерієм мінімуму енергетичних витрат. Результати можуть бути використані для нормування, прогнозування та оптимізації енергоспоживання на гірничо-збагачувальних підприємствах.

The article considers the methodological foundations for studying and optimizing energy consumption in the processes of crushing, grinding, and mineral processing. A system-based approach to the analysis of energy-intensive process units and ore preparation lines is proposed, combining expert assessment, experimental-statistical methods, and simulation modeling. The necessity of decomposing the technological system according to hierarchical levels (unit – stage – line – plant – integrated mining and processing complex) with subsequent development of a graph based energy consumption model is substantiated. A concept for creating a dynamic simulation model of the beneficiation process is developed, taking into account variations in ore properties, equipment condition, and control modes. Approaches to the design of adaptive control systems based on the criterion of minimum energy consumption are determined. The results can be applied for standardization, forecasting, and optimization of energy consumption at mining and processing enterprises.
Features of methodological approaches to the study and optimization of energy consumption in ore preparation processes
Keywords: енергоспоживання; рудопідготовка; збагачувальна фабрика; системний підхід; імітаційне моделювання; адаптивне управління; енергоефективність; оптимізація; energy consumption; ore preparation; beneficiation plant; system approach; simulation modeling; adaptive control; energy efficiency; optimization