Проблема професійного самовизначення особистості: теоретичний аспект - Ігнатюк, Ольга Анатоліївна (Чорноморський державний університет ім. Петра Могили, 2006)
Статтю присвячено проблемам формування сучасних інженерних кадрів. У центрі уваги перебувають питання розвитку й реалізації особистісного потенціалу майбутнього інженера, у тому числі професійного. Автор у статті зупиняється на аналізі проблеми професійного самовизначення особистості. Обговорюються внутрішні й зовнішні мотиваційні фактори, що лежать в основі професійного самовизначення. Відзначено, що відсутність досить глибокої професійної спрямованості в студентів не виключає можливості її формування в період навчання в університеті.

The article is devoted to problems of formation of the modern engineering staff. In the center of attention there are questions of development and realization of personal potential of the future engineer, including professional. The author in article stops on the analysis of a problem of professional self-determination of the person. The internal and external motivators underlying professional self-determination are discussed. Absence enough a deep professional orientation at students is marked, that, does not exclude an opportunity of its formation during training at university.
Keywords: професійна спрямованість; приватні мотиви; престиж професії; професійний інтерес