Поліграфічний процес у країнах Західної Європи в середині XV-XVIII ст. - Шишкіна, Євгенія Костянтинівна (НТУ "ХПІ", 2011)
В статті проводиться аналіз перших технологій масового друку. Вивчаються друкарські процеси в поліграфічному виробництві середини XV-XVIII ст.

In the paper the early techniques of mass printing are analyzed. A process of letter-founding, type–setting and printing in the printing production of the middle XV-XVIII is studied. Technique of hand printing press work is investigated. Role of the former investigations is estimated.
Keywords: процес словоливарний; процес складальний; процес друкувальний; пуансон; виливка літер; шрифт; верстат друкарський