Інтелектуальність особистості в умовах трансформації до планетарно-космічної цивілізації - Міщенко, Віктор Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Автором розглянуто причини процесів деінтелектуалізації суспільства, пов’язаних із впливом техногенної цивілізації, суспільства масового споживання, інформаційного суспільства. Враховуючи важливість інтелектуалізації особистості, звернено увагу на те, що сам термін використовується функціонально, як здібність використовувати інтелект у тих або інших ситуаціях, а не як внутрішній стрижень духовного образу особистості. Обґрунтовано саме такий розгляд інтелектуальності у зв’язку з необхідністю функціонування сучасної посткласичної науки, а також дослідженням великих складно організованих систем, здатних до самоорганізації. З метою формалізації концепту інтелектуалізації розглянуто структурні елементи (ноосферність, аналітичність, інтелігібільність, креативність, евристичність, цивілізованість, інтелігентність, самостійність мислення, позитивний, життєстверджуючий характер), особливості прояву інтелектуальності в різних сферах діяльності особистості, рівні розвитку інтелектуальності. Доведено, що необхідність досягнення вищих рівнів інтелектуальності (еволюційного, глобального креативного, духовного) пов’язується з необхідністю виживання цивілізації на стадії трансформації до планетарно-космічної, використання ресурсів технотронного суспільства, створення інтелектуально-моральної духовності.

The author considered the causes of the processes of de-intellectualization of society associated with the influence of man-made civilization, mass consumption society, and information society. Considering the importance of intellectualization of the individual, attention is paid to the fact that the term itself is used functionally, as the ability to use the intellect in certain situations, and not as the inner core of the spiritual image of the individual. Such consideration of intellectuality is substantiated in connection with the need for the functioning of modern post-classical science, as well as the study of large, complexly organized systems capable of self-organization. In order to formalize the concept of intellectualization, the structural elements (noosphericity, analyticity, intelligibility, creativity, heuristics, civility, intelligence, independent thinking, positive, life-affirming character), features of the manifestation of intellectuality in various spheres of personal activity, levels of intellectual development were considered. It has been proven that the need to achieve higher levels of intellectuality (evolutionary, global creative, spiritual) is connected with the need to survive the civilization at the stage of transformation to the planetary-cosmic one, use the resources of the technotronic society, and create intellectual and moral spirituality.
Personal intelligence in the conditions of transformation to a planetary-space civilization
Keywords: інформаційне суспільство; інтелектуальність; особистість; цивілізація; духовність; еволюція; information society; intellectuality; personality; civilization; spirituality; evolution