Роль і місце проривних технологій у високотехнологічних сферах економіки - Харченко, С. А.; Савченко, Ольга Ігорівна; Перерва, Петро Григорович (Полтавський державний аграрний університет, 2025)
У доповіді досліджується значення проривних технологій (disruptive technologies) у формуванні конкурентних переваг високотехнологічних галузей економіки. Розглядаються ключові напрями впровадження таких технологій, зокрема штучний інтелект, блокчейн, квантові обчислення, біотехнології та роботизація. Аналізується їх вплив на трансформацію бізнес-моделей, підвищення продуктивності та створення нових ринків. Особлива увага приділяється викликам і ризикам, пов’язаним із впровадженням проривних технологій, а також стратегіям адаптації підприємств до швидких технологічних змін.
Keywords: проривні технології; високотехнологічні галузі; інновації; штучний інтелект; блокчейн; квантові обчислення; технологічна трансформація; конкурентні переваги