Енергозберігаюче електрофізичне очищення трансформаторного масла - Гладков, Віктор Семенович; Гученко, Олександр Анатолійович; Шестеріков, О. В. (НТУ "ХПІ", 2009)
Описано розроблений теоретично обґрунтований і експериментально підтверджений енергозберігаючий електрофізичний спосіб екологічно чистої фільтрації трансформаторної олії в неоднорідному електричному полі, створеному спеціальною просторовою системою електродів типу "квадрупольна лінза".

Energy-saving electrophysical method of environmentally clean filtration of transformer oil in nonuniform electrical field that was created by special spatial electrode system of the "quadrupole lens" type is described. The metrod was developed, theoretically substantiated and experimentally.
Keywords: вуглеводні рідини; фільтрування; осадження вологи; електроди; брикетування; утилізація