Становлення держави як потужного інструменту захисту від соціальних ризиків: міжнародний досвід - Кошкаров, Юрій Юрійович; Асєєва, Ірина Володимирівна; Алієва, Поліна Ільхамівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Стаття присвячена аналізу досвіду становлення держави як потужного інструменту від соціальних ризиків на прикладі країін Західної Європи (Німеччини та Велткобританії); наведено поняття соціальної держави як такої, що створює всі можливі умови для реалізації економічних, соціальних і культурних прав людини, для самостійного забезпечення ініціативною та соціально відповідальною особою необхідного рівня матеріального добробуту собі та членам своєї сім’ї; розглянуто діяльність Міжнародної організації праці та Міжнародної асоціації соціального забезпечення; проаналізовано соціальний досвід становлення таких держав, як Німеччина та Великобританія; доведено, що поштовхом до більш комплексного соціального захисту в країнах Західної Європи стали низка політичних, соціальних та економічних чинників.

The article is devoted to the analysis of the experience of the formation of the state as a powerful tool against social risks on the example of the countries of Western Europe (Germany and Great Britain); the concept of a social state is given as such, which creates all possible conditions for the realization of economic, social and cultural human rights, for independent provision of the necessary level of material well-being by an initiative and socially responsible person for himself and his family members; the activities of the International Labor Organization and the International Social Security Association are reviewed; the social experience of the formation of such states as Germany and Great Britain is analyzed; it has been proven that a number of political, social and economic factors became the impetus for more comprehensive social protection in the countries of Western Europe.
Establishment of the state as a powerful instrument of protection against social risks: international experience
Keywords: держава; соціальний захист; соціальне забезпечення; реформи; права громадян; законодавчі акти; регулювання; state; social protection; social security; reforms; rights of citizens; legislative acts; regulation