Розробка комплексної стратегії просування компанії на ринку сервісних послуг - Кітченко, Олена Миколаївна; Лялько, Кирило Андрійович; Кітченко, Андрій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття присвячена розробці комплексної стратегії просування компанії на ринку сервісних послуг із застосуванням теоретичних підходів та методологічних засад, спрямованих на забезпечення конкурентоспроможності і сталого розвитку бізнесу. У центрі уваги дослідження – аналіз ринкового середовища, визначення потреб цільової аудиторії та оцінка сильних і слабких сторін компанії за допомогою методів SWOT-аналізу, конкурентного аналізу і сегментації ринку. У статті розглядаються теоретичні основи інтегрованих маркетингових комунікацій, що об'єднують традиційні (телебачення, друковані ЗМІ, PR) та цифрові (SEO, контент-маркетинг, SMM, PPC, email-маркетинг) канали просування, що дозволяє створити єдиний інформаційний простір та забезпечити послідовність комунікації з клієнтами. Особливу увагу приділено ролі цифрової трансформації, яка через впровадження CRM-систем і аналітичних платформ дозволяє оперативно відстежувати ефективність маркетингових заходів та коригувати стратегію відповідно до змін ринкових умов. Теоретичний аналіз демонструє, що системний підхід до розробки стратегії просування сприяє гнучкості, що є необхідною в умовах динамічного ринку сервісних послуг, та дозволяє впроваджувати інноваційні технології, зокрема рішення на базі штучного інтелекту для персоналізації маркетингових повідомлень. Стаття пропонує методи стратегічного планування, серед яких визначення унікальної торговельної пропозиції (УТП), моделювання клієнтського шляху та встановлення ключових показників ефективності (KPI) для контролю результативності рекламних кампаній. На підставі запропонованих методів автори формулюють теоретичну базу, яка може слугувати орієнтиром для подальших досліджень у сфері маркетингових стратегій просування сервісних компаній. Подальші напрямки досліджень мають включати глибший аналіз впливу цифрових технологій на лояльність клієнтів, оптимізацію бюджетних процесів і адаптацію стратегічних рішень до глобальних економічних викликів. Стаття не містить практичних кейсів, проте надає систематизований огляд методів і підходів, що дозволяють розробляти ефективні маркетингові стратегії у сервісному секторі, що є важливим інструментом для підтримки стабільного зростання компаній у мінливих умовах ринку.

The article is dedicated to the development of a comprehensive promotion strategy for companies operating in the service sector, based on theoretical approaches and methodological principles aimed at ensuring competitiveness and sustainable business growth. The study focuses on analyzing the market environment, identifying the needs of the target audience, and evaluating the company’s strengths and weaknesses through SWOT analysis, competitive analysis, and market segmentation. The article examines the theoretical foundations of integrated marketing communications that combine traditional channels (television, print media, PR) with digital channels (SEO, content marketing, SMM, PPC, email marketing), thereby creating a unified information space and ensuring consistency in communication with customers. Particular emphasis is placed on the role of digital transformation; by implementing CRM systems and analytical platforms, companies can effectively monitor the efficiency of marketing activities and adjust their strategies in response to market changes. The theoretical analysis demonstrates that a systematic approach to developing a promotion strategy facilitates the flexibility required in the dynamic service market and enables the adoption of innovative technologies, including AI-based solutions for the personalization of marketing messages. The article proposes methods for strategic planning, such as defining a unique selling proposition (USP), mapping the customer journey, and establishing key performance indicators (KPIs) to control the effectiveness of advertising campaigns. Based on these methods, the authors formulate a theoretical framework that can serve as a guideline for further research in the field of marketing promotion strategies for service companies. Future research should focus on examining the impact of digital technologies on long-term customer loyalty, optimizing budgeting processes, and adapting strategic decisions to global economic challenges. Although the article does not include practical case studies, it provides a systematic overview of the methods and approaches that enable the development of effective marketing strategies in the service sector, serving as an essential tool for supporting the steady growth of companies in an ever-changing market environment.
Development of a comprehensive promotion strategy for a company in the service market
Keywords: маркетинг; стратегія; цифрові технології; ринок сервісних послуг; комунікації; реклама; інтернет-маркетинг; marketing; strategy; digital technologies; service market; communications; advertising; internet marketing