Електрохімічні процеси формування субмікрокристалічних полішарових металевих структур типу Nb/Ge/Al з неводних розчинів - Сидоренко, О. В.; Опалєва, Н. С.; Калугін, В. Д.; Васильченко, О. В. (НТУ "ХПІ", 2008)
Представлено комплексні результати по кінетиці електролітичного осадження на Nb з неводних розчинів Ge і Al, що утворять поліслойну структуру для наступного одержання (методом термодифузії) стабільної інтерметалідної фази Nb₃GeₓAl₁₋ₓ, що при температурі Н₂(ж) має над провідність (СП). Установлено можливість електролітичного виділення металів з неводних розчинів германіювання й алюмініювання з додатком води.

In work complex results on kinetic electrolite sedimentation on Nb from not water solutions Ge and Al, forming polylayer structure for the subsequent reception (by a method thermodiffusion) stable intermetal a phase Nb₃GeₓAl₁₋ₓ are presented, which at temperature Н₂(l) possesses superconductivity (SC). The opportunity electrolite allocation of metals from not water solutions germaning and alumining with additives of water is established.
Keywords: електролітичне осадження; щільність струму; інтерметаліди; енерговитрати; метод термодифузії; спиртові розчини